60 лева за преглед в спешния приемен кабинет за уши, нос и гърло към столичната болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ - за това ни сигнализира майка на малко дете. Защо и в какви случаи се дължи таксата?

Във вторник вечерта Рени Иванова се обръща към спешния приемен кабинет на ИСУЛ заради болки в ухото на 6-годишното ѝ момиченце. Чакат 3 часа в опашка от близо 20 души.

Майката обяснява, че след прегледа всеки излиза с документ за такса от 60 лева. Причината - не всеки, който се обръща към УНГ кабинета действително е спешен.

„Казаха, че лекарят преценява дали случаят е спешен или не. Пет минути бяхме на преглед, дадоха бележката с тази такса за заплащане – аз реших, че нещо трябва да подпиша диагнозата“, казва Рени.

Защо дете със силни болки не е прегледано преди майката да плати?
Снимка: bTV

„Спешността в УНГ кабинета се определя от съответния дежурен лекар. За последното денонощие са преминали 74 пациенти за преглед“, обяснява зам.-директорът на болницата д-р Петър Герзилов.

„Никога не сме върнали дете и не сме отказали преглед на пациент. Просто физически е невъзможно един лекар да прегледа 30 човека за един час“, казва от своя страна д-р Кирил Пеев, лекар в клиниката.

От болницата обясняват, че нямат достатъчно кадри за 24-часови дежурства в още един кабинет.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова припомня, че прегледите и манипулациите за здравноосигурени пациенти са безплатни само с направление от личен лекар. Във всички останали случаи, когато пациентът не е спешен, по правило се заплаща.