Днес близо 200 са жителите на Кушкьой - селото на птиците. То се намира близо до бреговете на източното Черноморие в Турция. Наричат го така, защото хората тук са сред малкото в света, които пазят древно общуване.

С помощта на езика, устните, зъбите и пръстите думите се превръщат в свирене. Подобно на птиците. 

Всяка година, в началото на пролетта в селото има фестивал. Избират се най-добрите свирачи.

Езикът се предава от поколение на поколение в семействата. До скоро в селото има и училище, но достъпът до него е труден за повечето деца от региона, а поддръжата му трудна за местните. Затова часовете по птичи език са преместени в училище в съседното село.

Снимка: Снимка: Добромир Иванов

Единственият преподавател днес е Орхан Дживелек. Всяка година обучава по една нова паралелка с деца, но с появата на технологиите интересът към древното общуване намалява.

„Птичия език“ е създаден от необходимост. Първоначално така са си общували основно овчарите. По-късно езикът се развива, тъй като къщите на местните са разположени много далеч една от друга по високите хълмове. В онези времена все още няма телефони и най-бързият и лесен начин да се съобщи новина или да се поиска помощ е чрез подсвиркване.

Така от необходимост и при нужда, „птичият език“ започва да навлиза все повече в ежедневието на жителите на селата в региона на Гиресун. От прости команди и думи, хората днес успяват да „преведат“ целия си изказ от турски на „птичи език“. Могат дори да пеят песни по този начин. Разпознават гласовете си.

Снимка: Снимки: Добромир Иванов

За да го говорят, най-необходимото нещо е да имат здрави зъби. Затова повечето възрастни вече не могат да комуникират по този начин. Това затруднява и предаването на езика в семействата. Колкото повече възрастни селото губи, толкова по-близо са жителите до изгубването на езиковото си наследство.

Затова от 2017 г. „птичият език“ е част от списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство със статут на незабавна защита.

Защо този език е толкова важен и специален за жителите на с. Кушкьой? Разказ за близостта между хората, която все повече съвременното общество днес губи.

Документалният филм „Като птиците“ на Радиана Божикова и Добромир Иванов ще се излъчи в неделя от 15:50 ч. по bTV.