Месеци наред свлачище зее под стените на Троянския манастир. Рухналият път е общински. Процедурата по укрепването му е започнала, но ремонтът е спрян. Жителите на близкото село Орешак недоволстват срещу забавянето и настояват за срок, в който ангажиментът да бъде изпълнен.

Снимка: bTV

„Свлачището се появи на 12 януари“, каза Минчо Копрински, жител на село Орешак.

По думите му големият проблем били камионите, които минават по пътя.

„Отправихме запитване до институциите, отговориха, че бързат и работят. Видимо няма нищи свършено. Дойдоха два багера, изчистиха колко могат в коритото и толкова, когато дойде реката заличи следите от работата им“, каза той.

По думите му всяка сутрин минават по четири или пет ученически автобуса.

Снимка: bTV

„Има механизъм, при който общината да реагира незабавно и ние сме го направили. След като възникна аварията, максимално бързо реагирахме. Изградихме дига, почиствайки наносите и позволявайки водата да бъде отбита, за да не застрашава компрометира участък. Има условия, които позволяват да започне самото строителство. Към момента участъкът само е подготвен за укрепване, речното корито е почистено“, каза Николай Райковски, директор на дирекция "Строителство" в Община Троян.

По думите му към момента участъкът не крие опасност за преминаващите, но не е укрепен. Райковски посочи, че крайния срок е 60 дни след откриването на строителна площадка.