Социалните мерки не са поинфлационни, заяви Георги Свиленски от БСП в „Тази сутрин“.

Председателят на парламентарната група на левицата е категоричен, че такива твърдения са несъстоятелни, предвид че инфлацията в ЕС и по света не е различна от тази у нас, за да се твърди, че управляващите я генерират.

„Относно това дали са проинфлационни мерки, сигурно икономистите ги определят като такива. Имат си някакви критерии, такива научни понятия“, каза Свиленски, като отбеляза, че „говорим за мерки, които да дадат на хората надежда, че могат да живеят в България (…) с решаваме проблема с ниските доходи“.

По думите му тези мерки са „всичко, за което БСП са настоявали през годините“.

„Проблемите са няколко. Първото е да спасим икономиката, да спасим производството, да спасим българския бизнес, да подпомогнем българския бизнес, второто е да повишим доходите, да овладеем цените. Това е целта на всичките тези срещи“, каза Свиленски.

Депутатът от БСП е категоричен, че „коалицията е стабилна, след като взема единодушно от тези решения, които ще бъдат предложени“.

По думите му БСП се бори за националния интерес, а той е да „има евтин газ“ и затова трябва да има преговори с „Газпром“. Според него няма логика да се иска отлагане на ембаргото срещу руския нефт, а да не се проговаря за природния газ.
Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!