Изключването на Георги Гергов от БСП не е междуличностно разчистване на сметки, а обективна позиция. Това каза в „Тази сутрин“ Георги Свиленски, член на ръководството на партията, във връзка с напрежението в редиците на левицата след взетото решение от Националният съвет на столетницата.

От пловдивската организация заявиха, че уставът не позволява това.

„Мярката „изключване“ може да се наложи единствено по устав и твърдя, че той е спазен от първия до последния член. За по-малко от седем-осем часа 111 членове са се подписали върху това решение“, заяви Свиленски.

„Казусът „Георги Гергов и БСП-Пловдив“ е от дълго време на общественото внимание. Постъпвали са множество жалби през годините относно дейността на пловдивската организация“, каза още той.

„Няма как да търсим лични отношения, тъй като Георги Гергов беше един от хората, които навремето подкрепи Корнелия Нинова за председател на БСП“, допълни той.

Цялото ръководство на партията в Пловдив ще тръгнат към София, за да отстояват своето несъгласие с решението на „Позитано“ 20.

"Георги Свиленски продължава да лъже. В нашата позиция вчера уточнихме пет причини да снемем политическото си доверие. На първо място е липсата на съдържателна политика, която да се генерира от националното ръководство. На второ място е перманентното погазване на устава“, каза Нина Чавдарова, зам.-председател на БСП-Пловдив.

По думите й няма гонене по устав, а репресиране.

Според други членове на партията вредата, която се нанася, не е само на Гергов, а на цялата пловдивска организация и на БСП като цяло.