„След като БСП спечели парламентарните избори, ще обяви своята кандидатпрезидентска двойка“, заяви председателят на предизборния щаб на „столетницата“ Георги Свиленски в „Тази сутрин“.

Това обаче не означава, че БСП е недоволна от дейността на настоящите обитатели на „Дондуков“ 2, подчерта Свиленски и допълни, че партията е издигнала Румен Радев и Илиана Йотова и тя ги е избрала.

Кои ще бъдат кандидатите за президент и вицепрезидент, ще решат българските социалисти, а не Корнелия Нинова, категоричен е председателят на предизборния щаб на „столетницата“.

Същото важи и за листите на БСП за парламентарните избори, те са избрани от Националния съвет, а не от Нинова и обвиненията в авторитаризъм към лидера на „столетницата“ са безпочвени, заяви Свиленски.

Знаковите лица, които напуснаха БСП, го направиха, „защото останаха недоволни от решението на Конгреса. Тези хора не попаднаха в Националния съвет и се разсърдиха. Тогава партията стана много лоша и авторитарна", допълни председателят на предизборния щаб на „столетницата“.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта, която преследва БСП на предстоящите избори, е да стане първа политическа сила и да не допусне ново управление на ГЕРБ, заяви Свиленски, според когото това е напълно постижимо, но той отказа да коментира дали Корнелия Нинова ще си подаде оставката, ако „столетницата“ не победи.

Свиленски беше уклончив и по въпроса с кого би се коалирала БСП в бъдещия парламент.

Партньори на БСП могат да са „тези партии, които искат да се смени модела на здравеопазване, в образованието да има един учебник за един предмет във всеки клас, които искат прогресивния данък… Ако вие приемате тези неща и сте готови да работим над тях, добре дошли сте", посочи Свиленски.

Вижте целия разговор във видеото.