Броени дни преди софийската премиера на балета "Ана Каренина" световноизвестният хореограф Лео Муич репетира с международната балетна трупа на Държавната опера Пловдив. Екип на bTV засне част от репетицията.

Лео Муич е поставял свои хореографии в Американския балетен театър, Парижката опера и Щатсбалет Берлин. През лятото спектакълът му "Ана Каренина" беше показан на откритата сцена на пловдивския Античен театър. На 14 декември с "Ана Каренина" на Муич ще бъде открит Новогодишният музикален фестивал в Зала 1 на НДК.

"В сравнение с премиерата на открито в Античния театър през лятото, сега представлението ще е съвсем ново, с хореография, която се развива в т.нар. "театрална черна кутия на закритото пространство", разказа той пред bTV.

"По-различно ще е осветлението. Има промени в хореографията. Смятам, че това става един тотално нов спектакъл", заяви прима балерината на Софийска опера и балет Марта Петкова.

Марта Петкова и Никола Хаджитанев си партнират на сцената като Ана Каренина и Вронски.

"Образът, който трябва да изградя – това може би много ме вдъхнови, защото преминава през много различни емоционални състояния", разказа Никола Хаджитанев.

"Най-отличителна черта на представлението е, че то е изцяло по книгата. Драматургията се движи на висока скорост, всичко се случва ускорено, защото за два часа трябва да се разкаже цялата житейска история на Каренина", добави хореографът.

За Марта и Никола работата с Лео Муич е предизвикателство и огромен шанс.

"Предизвикателство беше самата хореография и работата с Лео Мунч, защото той има един по-особен стил. Беше доста дълъг процес на работа, за да можем да усвоим нещата да изглеждат както той ги иска", добави Хаджитанев.

"Много е важно танцьорите да са наясно с характера, който изобразяват. Да съобразяват поведението и движенията си с цялостното драматургични излъчване на героя си. Трябва да има синхрон между музикалността и сюжета на книгата", каза световноизвестният хореограф.