Енергийният министър Теменужка Петкова и евродепутатът Светослав Малинов влязоха в задочен спор за това дали проектът „АЕЦ „Белене“ трябва да започне отначало.

Становището на ЕК означава, че АЕЦ „Белене” е нов проект и от тук нататък новият инвеститор, който още не го знаем, влиза в тази тежка процедура, която започва отначало. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV bTV евродепутатът Светослав Малинов.

„Проблемът на г-жа Петкова е, че тя си въобразява, че спори с мен. Всъщност тя трябва да се изправи пред фактите и пред становището на Европейската комисия”, категоричен беше той.

„Българското правителство е прекратило този  проект през 2012 г. и затова той е нов. Но е нов, не само защото е прекратен от Народното събрание, а защото има нова структура на финансиране, нов инвеститор, който дори не го знаем”, допълни Малинов.  

По думите му този нов инвеститор сега влиза в тежка комуникация с ЕК, която ще трае години, докато се изготви новият пакет.

Евродепутатът поясни, че за да не плащаме неустойки, всеки следващ инвеститор трябва да бъде информиран в самото начало на преговорите лично от Теменужка Петкова, че той влиза в нова процедура.

По темата с отработеното ядрено гориво Малинов заяви, че не е тайна периодичността и количеството, което трябва да се извози. „А именно, всяка година най-малко 50 тона отработено ядрено гориво трябва да се извозват. Нямам представа дали това се спазва”, отбеляза Малинов.

Това е част от публичната информация. Българското правителство само си е записало тези задължения в своята стратегия за безопасност, изтъкна той.