„Ако Турция е втората най-голяма армия в НАТО, то Финландия ще е втората артилерия в Европа след Турция“, смята журналистът и водещ на „120 минути“ Светослав Иванов, който се завърна от посещение в скандинавската страна.

„Това е една държава с 5 милиона население и 250 хиляди души активна армия. Още 900 хиляди са в резерв. Военната служба никога не е отменяна, като е задължително всеки пълнолетен мъж да влезе в казармата. Тя е доброволна за жените - над 1000 доброволки годишно влизат в казармата“, каза Иванов.

„Анкара си дава сметка, че с Финландия и Швеция НАТО става по-силна организация“, каза Иванов.

„Формално Анкара иска от Хелзинки и Стокхолм да предадат членове на ПКК и на движението на Гюлен. Искат законодателни промени, които да не позволяват на такива хора да търсят убежище. Това надали ще се случи. Защото когато разговаряш например с финландците по този въпрос, тяхната позиция е ясна. Те казват - ние сме сред първите в Европа, които признаха ПКК за терористична организация.

А колкото до евентуални екстрадиции, това са решения на независимият съд в нашата страна, в чиято работа ние не можем да се намесваме и никога не сме го правили“, продължи анализа си Светослав Иванов пред bTV Новините.

"Една от големите заблуди е, че турските искания са насочени към Финландия и Швеция. Основният адресат на тези искания е САЩ, а двете скандинавски страни са просто коз, който в момента Ердоган разгиграва. Исканията са свързани с турската политика в Сирия, свързани са дори с припомнянето, че турското правителство в началото на 80-те позволява на Гърция отново да се присъедини към НАТО, след като Атина напуска Алианса в знак на протест срещу действията на Турция в Северен Кипър през 1974 г.", допълва Иванов.

„Допреди 100 дни в скандинавската държава не беше обсъждано членство в НАТО изобщо“, каза още журналистът.

Страната има 1300 километра граница с Русия. „През зимата на 1939 година Съветския съюз нахлува във Финландия, която се отбранява с цената на много жертви. Това е националният катарзис за тази страна и в същото време източник на национална гордост, която се предава от поколение на поколение. Toва е техният национален катарзис.

И фактът, че вече 20% от територията на Украйна е под контрола на Русия събуждат този спомен по много категоричен начин. Разговарях с финландски войници по време на учение за военни действия в градска среда“, допълва Иванов.

Според Иванов в страната липсват дебати за и против членство в НАТО. „Това е решението, взето с най-голямо мнозинство в историята на парламентаризма там. Финландското общество не е сред силно политизираните. Хората не се интересуват от всяко действие на правителството и не се разделят по всеки въпрос. Дори когато разговарях с председателя на външната комисия на финландския парламент и го попитах - как навремето обществото прие изпращането на финландски контингент в Афганистан, той ми отговори, че дискусия не е имало и че хората вярват на решенията на своя парламент, както и местните политици вярват в обществото си“, каза Иванов.

Вижте повече във видеото.