Светлозар Янков е водач на листата с кандидати за народни представители от ВМРО в 17 МИР Пловдив област. Той твърди, че кампанията е приключила още в първия ден от бедствието в Карловско.

„За мен това е логичен избор, тъй като преди 19 дни в нашата община се случи едно бедствие и три населени места пострадаха много сериозно. Още от първия ден сме там и помагаме на жителите. Нелогично, неетично и неморално е в тази обстановка е да водим предизборна агитация, както и да организираме предизборни прояви“, каза в „Тази сутрин“ Янков.

Според него някои политици са си правили пиар на фона на трагедията на хората. Други обаче са помагали, без да го афишират по никакъв начин.

„И аз никъде не съм носил отличителни знаци на партията, която представлявам“, уточни Светлозар Янков.

Изграждането на оградата по границата беше условие на ВМРО да бъдат част от третия кабинет на Бойко Борисов. В тази връзка Янков коментира: „Моето лично мнение е, че тази ограда е препятствие, но не достатъчно добро, за да спре мигрантския натиск. Охраната на границата трябва да бъде много по-сериозна и армията да бъде на границата с по-широки правомощия.“

С кого ВМРО може да бъде партньор?

Светлозар Янков заяви, че в никакъв случай не биха се коалирали с ГЕРБ. По думите му ВМРО е готова да направи коалиция с дясно консервативните формации и те са техен „естествен партньор“. Той допълни, че „Възраждане“ не са надежден партньор.