Жители на родопското село Югово ни сигнализираха, че има опасност къщата им да пропадне върху пътя Пловдив - Лъки.

Според тях причината е недостатъчно високата предпазна стена, изградена от строителите при разширението на пътното платно.

Снимка: bTV

Според Бойка Христева проблемите с къщата ѝ започнали лятото, когато е извършено обрушване при разширението на пътя Лъки - Пловдив. Строителите вдигнали 3-метрова бетонна защитна стена. Според потърпевшата тя е недостатъчно висока и не предпазва къщата ѝ от свличане.

"Най-силно ме притеснява, че къщата е на много лошо място. Стената е недостатъчна. Има и отцепена земна маса, която при един обилен снеговалеж ще пропадне. Знаете ли какво може да се случи? Да легнем и да отидем в къщата надолу, на пътното платно. И тогава ще пострадат и къщи, ще пострадат, не дай си Боже, пътуващите", каза Христева. 

Снимка: bTV

"Разбира се, че ни притеснява, защото тези свлачища, които стават, са опасни и за движението“, обясни Димитър Христев.

Снимка: bTV

Бойка Христева твърди, че преди обрушването по ската имало акациеви дървета, които пазели от свличане. По думите ѝ никой не я предупредил за ремонтните дейности в имота ѝ.

"Но все пак акациите задържаха някаква част от свличането. Всичко беше отрязано, обрушен скатът. Ние, когато дойдохме, видяхме обрушеното – доста страшничко си беше, защото все пак това е голяма къща", обясни Христева.

Снимка: bTV

"Дали има опасност за самия имот, не мога да кажа. Да, има пукнатина, но вследствие какво е – мисля, че трябва да се произнесат специалистите в тази област. Според мен аз я посъветвах да се замаже тая пукнатина и да се види впоследствие дали се разширява", коментира Владимир Гаджоров, кмет на с. Югово.

Снимка: bTV

bTV потърси гледната точка на фирмата изпълнител и на АПИ. От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха: "Ще бъде извършен оглед, за да се прецени дали ремонтните работи са довели до образуване на пукнатината. Проектантът на обекта ще прецени дали мястото се нуждае от допълнително усилване".

От фирмата изпълнител твърдят, че такъв оглед вече е извършен след сигнала на bTV и не е открито нищо нередно:

Снимка: bTV


 
Потърсихме за коментар потърпевшата. Бойка Христева заяви, че никой не я уведомил за проверката и тя не е извършена в нейно присъствие.

"Не сме доволни! Това си е жива подигравка! Те достатъчно добре са видели и напуканата стена отгоре, и отцепената земна маса, където се намира под къщата", казва жената.

Потърпевшите ще настояват за независима експертиза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!