Скандални разкрития за условията в стотици домове за възрастни хора във Франция и Белгия. Разкази свидетелстват за физически и психически тормоз, недохранване и липса на хигиена.

Скандалът избухна с излизането на книгата "Гробарите". В продължение на три години авторът събира над 250 свидетелски показания на пациенти, техни роднини, служители на френската частна компания.

Фирмата е собственик на домове в 23 държави. Разтърсващите разкрития показват паралелно схемите за печалба и за икономии в ущърб на пациентите.

Снимка: bTV

Авторът на книгата твърди, че са му предложени 15 млн. евро, за да не я издава.

“Някои пациенти не са почистени до 11-12 часa. Стоят с мръсните памперси, просто защото персоналът няма време”, разказва Клаудия Рекингер, синдикален работник в Белгия.

„Няма кой да ни замести. Затова правим минималното. Имаме вулгарно съкращение, което означава, че не правим пълния тоалет“, казва служител в дом в Белгия.

Част от персонала призовава да не се правят заключения за цялата верига домове.

„Това е несправедливо. Това е обида за медицинските служители, които се раздадоха изцяло в продължение на две години, даже и преди епидемията. Тъжно е да се разпространяват недоказани твърдения“, обясни Гаел Тири, лекар в дом в Белгия.

През последните часове стана известно, че шефът на компания, който вече е уволнен, преди няколко месеца е спечелил над половин милион евро от продажба на акции на фирмата. Разследване ще установи дали той е знаел за книгата с разкрития и е предвидил борсовия срив, който тя причини.

Ако се докаже, че ген. директор на веригата за домове за възрастни хора е знаел, че ще излезе книга и затова е подал акциите през есента на миналата година, той подлежи на изключително тежка наказателна отговорност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!