Столичен булевард да минава през църква - това предвижда проект за регулация, качен официално на страницата на столичното направление "Архитектура и градосутройство".

Храм „Св. Пантелеймон“ се намира на столичния булевард „Цар Борис III“. Заради предвиденото разширяване се оказва, че части от храма би трябвало да станат тротоар.

От лявата страна на храма пък навлиза друг тротоар - този път с широчина около половин метър.

Снимка: btvnovinite.bg

Официално публикуваният нов план за регулация е на етап "обявяване". Сигнал за притеснителното разширение бе подаден от отец Димитър.

„Когато се вгледах в детайлите на идейния проект, видях, че според него трябва да навлязат в храма. Това ме притесни, защото означава да се наруши целостта на сградата. Първо помислих, че това е някаква шега и грешка. Архитектурата обаче е точна наука и проектантите много сериозно са сгрешили“, разказа в „Тази сутрин“ отец Димитър.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е подал сигнал в общината на 13 април и получил отговор едва вчера.

„Проектната регулационна линия е било предвидено да навлезе около 1 метър в застрояването на храма. Това е техническа грешка. При един такъв сложен проект винаги е възможно да се допусне пропуск. Предполагам, че грешката е дошла от това, че храмът е на самата регулация и може би графично, защото няма обичайната форма на храм“, обясни арх. Бойка Къдрева от дирекция "Архитектура и градоустройство" в Столична община.

По думите й грешката е поправена и регулационната линия е дръпната там, където е било предишното й място - до оградата на храма.

Снимка: btvnovinite.bg

Според отец Димитър обаче това разширение и трафикът, който ще се образува, ще доведе до увеличаване на вибрациите, което може да създаде проблеми на сградата, която е стара.

По думите на архитект Атанас Динев в колектива не участват архитекти, не е имало и обществено обсъждане за това разширение.

„Всичката тази бързина водят до пропуски като тези“, коментира той.

Архитект Динев допълни, че не е предвидено да има и велоалея, каквото намерение е имало в началото. Хората в квартала са установили и много други пропуски в разширението на булеварда, за което са изпрати възражения.