"Будител на годината"- това е новото название, с което син и баща допълниха личните си биографии. Стефан и Максим Иванови получиха специалното признание на bTV Media Group в рамките на националната кампания „Будител на годината“ 2021, организирана от „Българското национално радио“. Наградата връчи Антон Хекимян, директор „Новини, актуални предавания и спорт“.

Преди година те осъществиха мечтата си, а именно да бъдат господари над четвъртата стихия-водата. Морската експедиция ги среща с нестихващия океан и с безкрайните затруднения при изпълнението им. Как те описват приключението си година по-късно?

“Смятахме, че това е невъзможно и много често човек не прави следващата стъпка, когато си мисли, че нещо е невъзможно, но се оказва, че е възможно“, заяви Стефан Иванов.

Чувството да не си сигурен дали ще видиш отново сушата ги държи над трудностите, които ги сполетяват. Но именно в трудностите те преоткриват кои са важните неща в живота и затвърждават връзката им като баща и син.

„Осъзнах колко трябва да съм благодарен за всичко, което имам и за семейството, и за всички по-фундаментални неща, като храната, съня, леглото, топлият дом. Всичко това липсваше като бях на лодката и осъзнах колко голям късметлия съм всъщност в ежедневния си живот“, добави Максим.

Максим и Стефан споделят, че семейството е мотивацията да предизвикат себе си и да покоряват неизвестността на живота.

Снимка: bTV

„Оказа се, че когато има една много трудна, предизвикателна кауза хората се обединяват около нея. Намериха се много съмишленици, които ни даваха не само силен дух, но и съвсем конкретни препоръки и съвети, с което ни помогнаха много“, допълни Стефан.

На 1 ноември баща и син получиха наградата "Будител на годината". В знак на благодарност екипът на bTV получи подарък - новоиздадената книга на Максим и Стефан Иванови.

“Отново много благодарим за специалната награда на bTV и ние сме подготвили за вас една изненада - книгата "Неверест", в която описваме плаването и говорим за дарителството. Искаме да пожелаем на целия екип да продължавате да сбъдвате малките, големи и най-невъзможните си мечти”, каза Стефан.

Книгата "Неверест" олицетворява не само дръзката им мечта, но е и вдъхновяващ пример за нестихващата вяра в душите ни.

Снимка: bTV

„Книгата, която написахме не описва само нашето пътешествие, но има и цел да мотивира повече българи да повярват в себе си. Понеже един човек не може да бъде будител, не може да постигне нещо, ако не вярва в себе си“, смята Максим.

Стефан добави, че в книгата са описали и каузата, която са прегърнали още преди да отплават, а именно – дарителство на органи след, като човек почине.

„Това е една идея, която ни запали, дарителските идеи, будителските идеи са като огън, запалваш се, предаваш нататък и той се разгаря по-бързо“, каза още той.

4444 морски мили, 105 дни с гребна лодка през Атлантика в сезона на ураганите им носи и рекордът на Гинес за “Най-млад гребец, прекосил океана“ и “Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад“. В духа на будителите, тези двама смели мъже вярват в духовната си сила и това се доказва насред свирепата арена на океана.