Половината от пълнолетните български граждани подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори - това показват данните от национално представително проучване на агенция "Афис", проведено в периода 3-5 август тази година. По телефона са интервюирани 1200 пълнолетни български граждани.     

Социологът Стефан Георгиев посочи, че според данните причините за протестите може да се разделят на две малки групи. Едните са причини, свързани с властта, а другите са външни фактори. 

„Видно от изследването е, че много от българските граждани твърдят, че има корупция по високите етажи на властта. 52% са посочили на първо място обаче общото недоволство от политиката“, обясни Стефан Георгиев в предаването „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му много различни социални и демографски групи в обществото се обединяват около тези причини. 

50% от пълнолетните българи искат нови избори, а на обратния полюс е запазване на кабинета в тази конфигурация, отбеляза още социологът.

„Хората, които гласуват традиционно за управляващата коалиция, всъщност не са толкова мобилизирани. Сред тях също има доста голям дял, които предпочитат нови избори“, посочи той.

Снимка: btvnovinite.bg

„Често се използва аргументът, че протестът е само в София и на няколко други места, и че искането за оставка е само от жълтите павета и „Орлов мост“. Данните обаче са красноречиви – практически във всички типове населени места в страната имаме много значителен дял от хора, които също искат оставка и нови избори“, обясни още социологът Стефан Георгиев.