Затворени улици, площад и парк ще опъват нервите на жителите и гостите на Стара Загора още месеци. Напрежение има, призна в ефира на bTV кметът на града Живко Тодоров.

Освен центъра е разкопано и Аязмото, а също и мостът, който свързва основната част на града с кв. „Гольо Канчев” и АМ „Тракия”. Работи се още и по централни улици, училища и детски градини.

„Ние работим по оперативни програми и всички тези проекти се случват именно по тях. За да не изпуснем сроковете и да можем да привлечем допълнително финансиране в бъдеще трябва да работим едновременно по всички проекти”, посочи Тодоров.

Снимка: bTV

Той призна, че в центъра има „3-4 месеца забавяне” заради открити паметници на културата, които е трябвало да бъдат проучени. В същото време изпълнителят вече е глобен за хлопащи плочки. Свързваната с Делян Пеевски „Водстрой” пък ще прави наново игрищата за бадминтон на Аязмото след открити дефекти.

Снимка: bTV

„За съжаление, поради многото европроекти, които се реализират, в цяла България е разкопано и много общини имат проблем с намирането на качествени работници, които да реализират от първия път различните проекти”, призна Тодоров.

Той подчерта, че Аязмото ще е готово през ноември, главната улица – до края на годината, а мостът даже върви пред срок и също може да бъде пуснат през 2018 г.

Снимка: bTV

На този фон Стара Загора започва нова икономическа зона – „Загоре”, за която държавата ще даде 3,5 млн. лв. за инфраструктура. Тодоров призна, че предишната подобна зона е била неудачна именно защото е била „на гола поляна”. Сега „Загоре” ще е в покрайнините на града, с ток, вода и канализация.

Надеждата е в зоната да се появят нови големи предприятия. Те трябва да омекотят удара при затварянето на тецовете – „заплаха номер  1 за региона”, както признава кметът.

„Там, само в ТЕЦ-2, работят около 2500 души, в мините са 7400, в частните централи – над 2000. Представете си колко семейства и колко бизнеси са свързани с тези централи. Трябва да направим всичко възможно да получим дерогация, която да даде възможност на нашите тецове да продължат да работят и да дават ток. Те са важни за енергийния баланс”, подчерта старозагорският кмет.

Той коментира, че заедно с колегите си от други градове искат създаването на Общинска полиция, която да контролира спазването на наредбите за обществения ред, а освен това настояват за възможност да поставят камери за контрол на скоростта. В Стара Загора в момента се разчита само на патрулите на пътната полиция.