В момента българското правителство получава един нов инструмент за натиск в Съвета на Европейския съюз. Това обяви пред bTV българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев минути след гласуването в Европейския парламент на резолюция, която подкрепя влизането на Румъния и България в Шенген по суша, вода и въздух.

Инициативата за гласуването на този документ е на Станишев. В него се отчита, че отлагането на решението въвежда изкуствено разделение в ЕС. При обсъждането на документа снощи в заседателната зала на ЕП отсъстваше представител на Европейската комисия. 

Този доклад е много навременен, защото набира инерция една идея да ни приемат само по въздух и море и за неопределено време да отложат членството на България в Шенген по сухопътните граници, коментира Станишев.

По думите му премахването на проверките по сухопътните граници е най-важен за българската икономика, защото вносът и износът ще станат по-евтини и конкурентни, ще помогне и на туризма.

Според лидера на ПЕС влизането на България в Шенген е възпрепятствано от лидери на отделни страни, които си купуват вътрешно спокойствие.

В рамките на 2019 г. е възможно влизането ни в Шенген по всички граници, смята Станишев.

За отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова от конгреса, на който беше преизбран за лидер на ПЕС, Станишев каза, че има подкрепата на българските социалисти и е получил поздравително писмо от Изпълнителното бюро на БСП.

На въпроса кой ще води листата на БСП на предстоящите избори за евродепутати следващата година Сергей Станишев отговори, че това ще реши Националният съвет на партията през януари.  

Вижте повече във видеото!