Освобождаването ми от поста на председател на Българската агенция за инвестиции няма нищо общо с викането ми на разпит по сигнал на ДПС за издаване на „златни паспорти“, каза в "Тази сутрин" Стамен Янев.

„Агенция за инвестиции нито издава визи, за да идват съответните чуждестранни граждани в България, нито за постоянно пребиваване, нито участва в съвета по гражданство, нито пък по някакъв начин издава, раздава или печата паспорти. В крайна сметка това е политическо решение“, каза още Янев.

Той поясни, че агенцията е входната врата, с която започва процесът за издаването на такъв паспорт.

„За да предприемеш действия, ти трябва да дойдеш в България естествено и закупуваш финансов актив. След това този финансов актив се проверява от агенцията, но фокусът тук е свързан с това, че винаги има органи, които преглеждат, дават становище. Имат преценка по отношение на въпросите, свързани с това трябва ли да остане лицето, дали да получи постоянно пребиваване, дали да получи паспорт“, обясни Янев.

Той направи обзор и на на 7-годишната си работа в Агенцията за инвестиции.

„Влязох в Българска агенция за инвестиции и бях там повече от 7 години с прекъсвания от около 1 година и смея да твърдя, че след 195 сертифицирани проекта на стойност 4,5 милиарда лева приблизително 25 000 нови работни места, е нормално да направя стъпка встрани. Това е дълго обмисляно решение, така че по важното тук е все пак, че се опитваме да разделим въпросите, свързани с оперативния мениджмънт по отношение на инвестициите и стратегическите въпроси, в крайна сметка има възможност да се надгради над това, което е направено. За миналата година приблизително милиард и 200 милиона инвестиции има под формата на сертифицирани 30. Постигнахме 5000 нови работни места. Определени сме от списание „Юропиън“ като най-добър тим за Източна Европа“, каза той.

Стамен Янев обясни, че ще има енергията да е съветник в екипа на министъра на иновациите Даниел Лорер.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!