„Въпросът как ще бъдат наваксани натрупаните пропуски в обучението заради пандемията тревожи преподавателите. Трябва да се измисли стратегия и национална програма как да стане това“, заяви председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов в „Тази сутрин“.

По думите му е „страшно да говорим на 3 януари за удължаване на учебната година“ и най-добрият вариант е пропуските да бъдат наваксани през лятото.

Пандемията е довела до образователна катастрофа, категоричен е Стаматов.

„Готови сме за присъствено обучение на учениците. В София са осигурени тестове до 20 януари, друг е въпросът какъв е смисълът от тях“, коментира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

В училището, което той ръководи, от началото на ноември са направени 15 000 теста и има само три положителни резултата. „Нещо трябва да се коригира. Не бих твърдял, че това са тестове втора ръка, но някак резултатът го няма“, коментира Стаматов.

Според него трябва да има промяна в тестването и то да се извършва в семейна среда от втория срок, защото "отнема от образователното време" на преподавателите. По думите му има затишие на "родителската загриженост" по въпроса за тестовете именно заради ниския брой резултати. Възможен вариант е тестовете да се предоставят от училищата, но да бъдат правени от родителите.

Стаматов коментира и изискването за "политическа неутралност" в училище. По думите това понятие трябва да се уточни и преподавателите няма да спрат да бъдат обществено активни.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!