Спорът между България и Северна Македония се пренесе и зад Океана.

В Конгреса на САЩ си проправя път резолюция, която ще провъзгласи септември за месец на македонската култура, език и наследство.

Защо в нея много заслужили български имигранти са посочени като македонски граждани и как приемат това нашите сънародници - разказва Ясен Дараков. 

Василен Васевски живее в Чикаго и е един от авторите на писмото до Конгреса, в което оспорват данните в проекторезолюцията за македонски месец в САЩ.

„Проблемът е, че в доказателствения материал, в един много дълъг списък от две страници, около 20 имена има изредени, от които повече от половината са декларирани като българи от Македония и това е стара имиграция, която е идвала след Илинденско-Преображенското въстание, след Балканските войни. Ние имаме много доказателства и в нашите книги, в които тези хора са се декларирали като българи от Македония“, разказа Васевски.

„Представят хора от географската област Македония, които са с явно българско самосъзнание, доказани българи, горди българи, които са правили нещо с идеята дори да прославят България“, обясни Никола Масларски, член на МПО-Чикаго.

В проекторезолюцията на Конгреса е записано, че първите македонци са дошли в САЩ още през 1492 г., когато акостира и Христофор Колумб. Там е посочено още, че според оценки на организацията "Обединена македонска диаспора" те наброяват около половин милион в САЩ.

Следва списък от около 15 имена на известни и успели хора, представени като македонски граждани.

„Едно от първите имена е на д-р Петър Георгиев, който виждате на страниците на "Македонска трибуна" – органът на МПО, обявява в статия, че коренът му е български и че той е българин от географската област Македония“.


В списъка са и братята Том и Джон Кираджиев, които според македонската проекторезолюция създали по "стара македонска рецепта, дадена от родителите им", Синсинати чили – обичана американска гозба, която през 2013 г. е определена за една от 20-те най-емблематични храни в САЩ от музея Смитсониън.

Нито рецептата обаче е македонска, нито родителите им. Това е интервю със сина на Том Кираджиев – Асен, известен в САЩ като Джо.

Стоян Христов е още едно име от македонската проекторезолюция. Той е автор на книгата "Моята страна", която била любима на 32-ия американски президент Франклин Рузвелт.

Защо тези успели българи в САЩ не сме припознали като нация и защо техните истории не са разказани?

"Поради нехайство на държавата или незаинтересованост, не знам как да го поставим, но не са били в светлините на рампата, както се казва и заради това, и с тази резолюция. Македонската държава веднага се възползва от този случай, че ние не сме ги използвали да прославят България", обясни Никола Масларски.

„Ние отново, но този път с мирни средства, трябва да защитим паметта на всички тези герои, които виждаме тук. И най-вече да не позволяваме хората, които лобират за фалшивата Македония, за фалшивата история, които са финансирани щедро със средства. Не знам дали е със средства от Белград или Скопие, с милиони са финансирани щедро, да лобират и да работят против истината, против историческата истина, против българската държава, българското самосъзнание на тези хора и да мачкат всичко, което ще срине тяхната фалшива пирамида“, допълни Никола Масларски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!