Заради унищожаването на тютюневите складове в Пловдив Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) поиска близо 30% от центъра на града да е статут „паметник на културата“ и да бъде ограничена всякаква инвестиционна дейност.

Трябва ли част от центъра на Пловдив да има защитен статут
Снимка: btvnovinite.bg

В района обаче има и жилищни квартали, в които повечето сгради не са паметници на културата.

Илияна Бишурова е сред собствениците на имоти, които се намират в централната градска част на Пловдив, но не са паметници на културата.

Притеснена е от идеята квартали в широкия център да влязат в защитена зона. Сред предложените места се оказват част от малцинствен квартал и множество жилищни кооперации.

Трябва ли част от центъра на Пловдив да има защитен статут
Снимка: btvnovinite.bg

Ако получат статут, при всеки един ремонт, преустройство или смяна на покриви, живеещите в района ще трябва да искат разрешение от Националния институт за опазване на културата. Именно това притеснява хората.

Според кмета на пловдивския район „Централен“ администрацията няма капацитет да обслужва толкова мащабен урбанизиран защитен район.

Ясно трябва да се разграничат видовете сгради – тези, които наистина имат характер на паметник на културата, и тези, които не притежават такива характеристики. Изразих категоричното си становище, че това не бива да бъде приемано, тъй като НИНКН предлагат да наложат пълен мораториум на всички строителни дейности.

Трябва ли част от центъра на Пловдив да има защитен статут
Снимка: btvnovinite.bg

Засега предложението не е прието от експертния съвет към Министерството на културата, но все още се обсъждат варианти.

А от Института за културно наследство завиха, че са останали неразбрани. Опитали са да дадат инструмент, с който пловдивчани да опазят хилядолетното наследството на града, за да не се повтори историята с тютюневите складове.