Произведението на Йордан Радичков "Нежната спирала" е извън учебните помагала за X клас поради проблем с авторските права. 

Неуредени авторски права между наследниците и издателството са причината от тази година учениците да не могат да изучават цялото произведение. Разказът е сред знаковите в българската литература, твърди писателката Здравка Евтимова.

"Когато бях в САЩ, в един от университетите ме питаха има ли български разкази, без които човечеството не би могло да продължи да живее. Български разкази. Дълго мислех, не бях подготвена какво да отговоря, казах моите любими –"Песента на колелетата", "Най-малката сестра" на Йордан Йовков и "Нежната спирала" на Йордан Радичков", посочи писателката.

Текстът е побран в христоматията за X клас. Но под заглавието му е изписано, че произведението е преразказ, а не оригиналното. 

Авторският колектив на учебното помагало прави уточнението, че няма правото да ползва оригиналния текст на Радичков, защото наследниците му не са съгласни. Затова се налага учениците да четат интерпретация.

"Аз разбирам хората, които държат правата на този разказ. Наследниците на Агата Кристи и до днес водят един достоен и осигурен живот, хората, които държат правата, имат и моралното задължение това произведение да стига до повече сърца и повече хора", обясни обаче Здравка Евтимова.

По думите й наследниците на твореца имат право да претендират за авторски права и съответно за парично възнаграждение за период от 70 години след смъртта на писателя.

Редно е да се учи Радичков, не можем да лишим нашите ученици от това, коментира в предаването "Тази сутрин" Ваня Михайлова – зам.-министър на образованието. Според нея, дори целият разказ да не е в учебника, учениците от X клас биха могли да го намерят другаде и да го прочетат. Тези авторски колективи, които са тръгнали да го преразказват, са намерели начин поне да дадат сюжета и да провокират учениците да четат, коментира още Михайлова.