Спешно укрепване на "Паметника на Асеневци" във Велико Търново за Деня на Независимостта разкри неподозирани детайли за конструкцията на монумента. Български гранит, японска стомана и 60 000 нита са само малка част от интересните архитектурни и инженерни похвати, използвани за ансамбъла, открит официално през 1985 година.

Състоянието на паметника се следи обстойно от 4 години. Опасен ли е той обаче? 

"Имаше и постоянно има публикации в социалните мрежи, достигащи понякога до митология, че мечът се е изкривил, че едва ли не конете са се спукали или отворили'', казва Нейко Генчев, зам.-кмет на община Велико Търново.

Това наложило моментна снимка, на която ясно се видели следите на времето, които не били за подценяване.

''Беше на границата на опасността'', казва Денислав Сираков, скулптор от Велико Търново. 

По меча, висок 33 метра, имало панели, които се държат само на по два нита.

''Съоръжението е много интересно. През три гранита, които са от български гранит от Черноморец, минава много голяма дупка. Отдолу на 3 метра е захванато едно много дебело стоманено въже, а между трите гранита са сложени оловни плочи. 200-тонна преса натиска гранитите и така се затяга въжето и самият кон стои опънат‘‘, разказва още той. 

Монументът се оказва най-голямото предизвикателство, пред което скулпторът се е изправял някога. За да запази величието на паметника, Денислав Сираков трябва да постави 260 болта, предимно във върха  на меча. Фигурите на конете, с тегло 17 тона, обаче са непоклатими, категоричен е той и разкрива още интересни детайли.

''За тях е поръчана специална стомана от Япония, от която се правят самурай ските мечове. Тази стомана може да се огъва, но не може да се счупи", казва скулпторът. 

Основата им пък е изпълнена с олово. Освен, че монументът е противоземетръсен, той е и единственият с подобна комбинирана конструкция в цяла Европа. Частично е укрепван през 2013 година. Ремонтът му сега ще струва близо 50 000 лева.