Запечатването на известно столичен ресторант в комплекса „Дианабад“ от данъчните не е политическа атака, заяви шефът на НАП Румен Спецов в „Тази сутрин“.

„Политическа атака би било, ако има някакви нарочни действия, ако заведението или който и да е друг обект няма никакви нарушения и се предприемат някакви действия. В случая имаме конкретно нарушение, установено по конкретен способ. Там е отишъл екип, направена е покупка, случайна консумация, издадена е касова бележка, проверен е касовият бон и той не е отчетен в НАП. Тук къде има влияние политическо?“, коментира Спецов.

По думите му проверката е част от лятната кампания на НАП и много подобни инспекции предстоят. Затова е препоръчително търговците да проверят изправността на апаратите си и дали са свързани коректно с данъчните.

„Първата административна мярка - налага се глоба. Последва и принудителна административна мярка - запечатване на търговски обект за срок от 30 дни в зависимост от това дали нарушението е за първи път, размерът и така нататък, а минималният период е поне 14 дни“, обясни Спецов.

По документи запечатаното заведение в „Дианабад“ няма нищо общо с Александър Сталийски, въпреки че така се говори в общественото пространство, каза шефът на НАП.

„Определени медийни публикации твърдят, че е бившият президент на федерацията по културизъм Александър Сталийски, по документи неговото име го няма никъде“, отбеляза Спецов.

Целят комплекс „Дианабад“ е даден под наем за 2500 лв. с условията за голяма инвестиция от 500 000 лв., а след това помещенията са преотдадени под наем на други фирми, посочи още шефът на НАП.

Въпреки че самият той се занимава с фитнес и спорт, Спецов е категоричен, че не познава Сталийски, който е бил председател на федерацията по културизъм. 

НАП ще има важна роля в процеса по въвеждане на отстъпката от 25 стотинки, която държавата ще дава на всички, които зареждат горива по бензиностанциите като антикризисна мярка.

„Има изключителна административна и контролна роля в този процес и до вчера късно вечерта са водени съвсем целенасочени разговори. По какъв начин да бъде физически това нещо осъществено и технически мисля, че днес ще бъде готов финалния вариант на последователности на стъпки - какво трябва да направи клиентът, какво трябва да направи съответния търговски обект, бензиностанция и след това как и по какъв начин НАП да администрира този процес“, каза Спецов.

Шефът на НАП е категоричен, че има готовност мярката да влезе в сила от 1 юли.

"От миналата година „Лукойл“ вече не работи на загуба, след 30 юни ще можем да коментираме колко точно печалба са декларирали", съобщи Спецов.

Няма специално отношение към бившата му фирма и нейните задължения към данъчните. По нейния случай се работи като и по всички други подобни казуси, каза шефът на НАП.