Един съвременен викинг от Дания през последните 7 месеца е част от Международния легион за защита на Украйна.

Ексклузивно с викинга, който е умирал няколко пъти според руската пропаганда, ни среща Христиания Червенкова.

Датата 24 февруари 2022 г.  - началото на войната. Денят, който преобръща милиони съдби - и живота на Сторм Балдерсон. Неслучайно името му означава "буря"- като животът му. A коренът на фамилията му идва от името на бога на справедливостта.

„Виждам военните престъпления на Москва. За мен няма колебание кое е правилно и кое - грешно. Страх ме е, че светът ще забрави за войната. Това ме ужасява. Това е тероризъм, не е война. Отвратително е“, казва Балдерсон.

Без военен опит, но с познания като пожарникар и спасител, датчанитът зарязва работата си, не казва на никого от семейството си, взима си брадвата и тръгва натам, откъдето милиони бягат.

„Не се правя на герой, просто исках да помогна, дори ако просто трябва да гася пожари. Знаех, че ако споделя на семейството си, че отивам на война, те ще се опитат да ме спрат. Не исках да им създавам главоболия. Само един приятел знаеше и той съобщи на близките ми, когато вече бях в Украйна“, разказва Балдерсон.

В чуждестранния легион, заедно със стотици доброволци, всеки ден тренира и се готви за фронта.

„Бил съм на 3 военни мисии извън Киев. Освободихме окупирани села от руснаците. Сблъсъкът ни продължи повече от 3 дни. Това беше първият ми опит в сражение. Късметлия съм, че мисиите ни бяха успешни“, каза мъжът.

Русия нарече Сторм - "наемният убиец от Дания". Според руската пропаганда той е умирал цели 3 пъти.

„Аз съм ходещият мъртвец. Призрак. Руски медии написаха, че само с брадвата си съм тръгнал срещу танк. Нелепо е. Прочетох, че съм убит от руските специални сили и други глупости и фалшиви новини“, спомня си Балдерсон.

Оцелява и при ракетен обстрел срещу военната база. В онази нощ Русия изстрелва 36 ракети.

„Събудих се от шума на бомбите, които поразиха базата ни. Никога няма да го забравя. Загинаха много войници. Една от ракетите не се взриви и аз и момчетата извадихме късмет. В противен случай нямаше да съм тук сега и 400-те войници, с които бяхме в онази нощ, нямаше да оцелеят“, казва Балдерсон.

Има и дни, в които късметът ги напуска. Завинаги губи свои братя по оръжие

„На фронта загубих 8 от моите приятели. Това е войната. Друг мой приятел се самоуби, не издържа на напрежението“, обясни легионерът.

В скандинавската религия се вярвало, че викингите живеели славен живот след смъртта.

„За мен да загинеш в битка е едно от най-красивите, достойни  и почтени неща в живота“, казва Балдерсон.

Никога няма да забрави срещата си с малко момче по време на руския обстрел и което спасява.

„Той беше на 3-4 годинки. Играеше си с колички, докато в селото се стреляха и падаха бомби. Беше нереално! Руснаците бяха окупирали селото в продължение на 3 месеца. Не можех да повярвам. Разтърси ме. Детето просто си играеше. И сега настръхвам! Опитах се да сдържа сълзите си, но беше трудно. Това дете в никакъв случай не трябваше да бъде там и да преживее такъв кошмар. Децата на Украйна са силни и са принудени да пораснат твърде бързо“, казва легионерът.

Обратът в историята на Сторм  ще ви шокира. Преди дни властите му съобщават, че трябва да напусне Украйна. Причината - липсват документи от военните сили на Украйна.

Мъжът обаче не иска да напуска раздираната от война страна. Татуирал си е дори украинското знаме на ръката.

„Реших да се татурирам след като руснаците ни бомбардираха. Символът е обикновен, но силен и красив! означава свобода! Това, в което наистина вярвам, е свободата. Всички ние се нуждаем от свобода и не бива да я приемаме за даденост“, каза Балдерсон.

Ако се върне в Дания без военни документи от Международния легион, го грози затвор до 10 години.

Засега Сторм остава в Киев - с надежда  за украински паспорт, ново гражданство и нов живот и след края на войната.