Ако щъркелите имат ангели-пазители, един от тях се казва Валентин Вигнев. Кметът на родопския град Костандово спасява за трети път бедстващ щъркел. Предишният път отнася ранената птица в дома си и там се грижи за нея.

Сега обаче в безпомощно съсътояние се оказва млад щъркел. Гражданин сигнализира кмета, че птицата е паднала от гнездо в центъра на градчето.

Снимка: bTV

"Установих, че наистина имаше малко щъркелче, което правеше опити да лети, но не успяваше", разказва Вигнев.

Кметът отнася птицата в кметството, където се грижат за нея. Щъркелът бързо се превръща във всеобщ любимец.

Снимка: Емил Кацаров

"В такава ситуация не трябва да се бяга от отговорност. Дали е животно, дали е човек, ние трябва да се отзоваваме на такива неща", допълва той.

Ранената птица вече е транспортирана до спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Снимка: Емил Кацаров

"Нашият пациент е в процес на възстановяване. Той е пристигнал на 26 юли с фрактура на пръсти на дясно крило, като след преминат курс на антибиотично лечение, се установява, че има възпаление на меката тъкан на тарзалната става на крака и сега тече неговото лечение. Също така крилото е под шинираща превръзка, която ще стои 20 дни, докато фрактурата зарасне", обяснява Нели цанкова от спасителния център.

Снимка: bTV

До месец се очаква птицата да започне опити да възстановява летенето, а в родопското "градче на щъркелите" с кмет-трикратен спасител на бедстващи животни се надяват щъркелът да отново да свие гнездо в Костандово.