Медици спасиха бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Лекарите са му поставили стент и по този начин са отложили рискова сърдечна операция.

„Трябваше да се работи ювелирно. Беше прецизно предвидена тази процедура. Тя беше перфектно изпълнена при минимално облъчване на пациента и всъщност това беше най-големият ни успех“, обясни проф. Анна Кънева, която е началник на Клиниката по детска кардиология.

Момченцето е родено недоносено от двуплодна бременност. Детето е приведено в Националната кардиологична болница на 19 септември и са направени допълнителни изследвания. Установено е, че бебето е с вродено стеснение на аортната дъга.

„На 5 ден при това бебенце се появи един шум, който нашият консултант д-р Маринов  установи, че се касае за най-големият съд в човешкото тяло.... В един момент се затваря този съд, нарушава се храненето на всички органи в човешкия организъм и загива“, каза д-р Детелина Стоичкова, ръководител на неонтологичното отделение.

Лекарите обясниха, че операция може да се направи, когато детенцето започне да тежи 4-6 кг. Те казаха още, че само екипната работа е довела до големия успех и спасяването на новороденото. 

Малкото момченце е добре и се възстановява след направената интервенция в кардиологичната болница. Този тип интервенции при високо рискови новородени деца всъщност спасяват животи.

„Това е бебе герой, той се пребори с всичките проблеми, които имаше и сега в момента общото му състояние е много добро, въпреки че все още е 1.210 кг. Стабилизирано е, храни се, наддава и мисля, че ще се справи“, каза Стоичкова.

Заболяването се среща при около 10% от новородените. 7-месечното момченце отново ще бъде оперирано след време, за да се отстрани стентът. 

Какво още разказаха лекарите - гледайте във видеото.