Десетки спасители се включиха в 14-часова акция по спасяване на мъж, паднал във водопад от височина над 15 метра.

Акцията приключи успешно, но отново показа проблемите в планинското спасяване, сред които липсата на хеликоптер и на закон за спасителите доброволци.

В полунощ към падналия във водопад в Беласица се отправят планински водачи и спасители. Локализират го трудно заради тъмнината и шума на водата. В акцията се включили и 16 пожарникари, екипи на Районното управление на Петрич, екип на „Гранична полиция” с термокамера, както и едно куче.

С помощта на ловджията и с хвърляне на пиратки надолу по склона пострадалият е намерен. Поддържана е постоянна връзка с него. Качен е на носилка и се е наложило да го пренасят пеша.

Преходът е отнел девет часа, като теренът е бил изключително труден и с голям наклон, разказаха спасителите. 30-годишният мъж е откаран в болница. Счупил е крака си на две места.

По думите на спасителите е нужен хеликоптер, за да може да се реагира бързо при подобни ситуации и да се спести време.

Според доброволците от 2015 г. не може да се приеме закон за доброволческата дейност, който да гарантира допълнителна отпуска, заплащане и застраховки за хората, които решават да помогнат в спасителни акции.