Шахматистка и хореограф отвориха сергия на пазара във Велико Търново като спасителен план по време на частичния „локдаун“.

Заради противоепидемичните мерки заниманията в спортните клубове и школите секнаха. Някои останаха без любимото си занимание, а други - без препитание.

Снимка: btvnovinite.bg

Цвета Галунова е международен шахмайстор с десетки купи и отличия от престижни състезания. На умния спорт е посветила повече от 20 години и вече работи с над 250 деца от цялата страна.

Снимка: btvnovinite.bg

"Топлят спомените ми и подхранват надеждата ми, че това нещо в един момент ще отмине и нормалният начин на живот ще се възстанови", казва Цвета.

Самоосигуряващ се, без лев приход, с наем за зала и консумативи е и Николай Корчев - хореограф, на когото са се доверили 300 души.

Снимка: btvnovinite.bg

"Много от мерките нас не ни хванаха. Например, моята фирма е създадена през 2019 г. февруари месец. Нямам история от две години, не мога да кандидатствам в нито една от мерките", обяснява Николай.

Снимка: btvnovinite.bg

За да оцелеят шахматът и хората, Цвети и Ники решават да открият сергия на пазара. За един ден се сдобиват със стока. А следващият е вече различен. Новото начинание е предизвикателство и за двамата.

"Тази сутрин се наложи да освободя колата си от всички шахове, за да натоваря продукцията вътре в нея", разказва Цвета.

"Смело напред и каквото се случи", допълва Николай.

Снимка: btvnovinite.bg

Масата на пазара е отрупана с плодове и зеленчуци. А зад нея плакат, който да напомня за същинското им призвание.

"Не е нормално най-големият шахматен клуб да проси пари. Това не е ок. Или школата за танци, която се бие в гърдите, че има 300 танцьора да изпада на просешка тояга. Въпросът е да намерим наистина начин да излезем от рамката, да мислим креативно и по този начин можем да се справим с кризата", смята Николай.

Снимка: btvnovinite.bg
"Връзката е в това, че везната поставя на кантар трудностите и начинът, по който ние можем да се справим с тях и всъщност тя определя това до каква степен ние сме силни, изпитва волята ни. И в момента така, ние на една везна сме поставили своята воля и дух за оцеляване", казва Цвета.