Традиционното шествие на „София прайд“ в защита на правата на ЛГБТИ+ общността ще се проведе в един ден с Марш на традиционното християнско семейство. Организаторите и на двете събития заподозряха търсено противопоставяне на двете гледни точки.

„Обикновено „София прайд“ винаги е бил първата седмица на юни, тази година, незнайно защо, съвпада с нашето шествие“, каза организаторът на марша Кристиян Шкварек.

„Нямаме проблеми с ЛГБТИ+ общността, а с идеологията и движението, които се опитват да отнемат фундаментални права. България трябва да е място на свободни граждани“, каза още той.

Симеон Василев, който е организатор на „София прайд“ е категоричен, че не е търсена провокация, а смяната на датата е защото първите седмици на юни месец винаги вали. „Защо това шествие не се провежда в Деня на християнското семейство, а винаги се провежда на гърба на „София прайд“? Не се притесняваме от провокации“, категоричен е Василев.

На „София прайд“ се очакват поне 15 хиляди души.

Шествието на София прайд тази година ще е в подкрепа на Киев прайд. Част от събитията ще са с цел събиране на средства за хората в Украйна. За спокойното протичане на двете събития ще следят Столичната община и СДВР.