Най-интересното от световното документално кино на социални теми ще могат да видят зрителите в София от 7 до 14 септември по време на фестивала "София Документал", който ще представи 40 български и чуждестранни ленти.

В Ларгото, Чешкия център и Дома на киното ще бъдат прожектирани филми на военни, социални и еко теми, включена е и конкурсна програма. Тазгодишният слоган на събитието е "Филми, които прекрачват границите".

В Чехия съществува един от най-големите фестивали за човешките права, като идеята е да се наложи и у нас.

"Този фестивал беше основан през 1999 г. от една голяма неправителствена организация в Чехия, която се казва "People in Need", каза Дагмар Остранска, директор на Чешкия център.

"Мислихме две години да организираме фестивал за човешките права също и в България", допълва тя.

"Мисля, че на този фестивал на документалното кино в основата са човешките и права и те са по-важни от филмовото изкуство", каза Волфганг Допфлер, член на журито на "София Документал".

"Ако разгледате Беларус, Афганистан и много други държави, необходимо е да разпространяваме информация сред хората какво се случва в тези държави и да показваме примери какво е грешното и какво е правилното там", допълва той.

"Този фестивал обхваща огромен обхват от теми. Три филма съм гледал досега, като всеки един от филмите е отличен сам по себе си", каза Допфлер.

"Това е практика на всичките фестивали - след прожекциите има дискусии, което е най-важното, защото публиката се включва в процеса", каза Остранска.

"Има няколко секции - "Конфликтна зона", "SOS природа", "Малки герои", коментира тя програмата на фестивала.

"Имаме три локации - под колоните на Ларгото, Дома на киното и Чешкия център и Посолството на Чехия - всеки ден от 18 до 20 ч.", каза още Остранска.