Повечето българи са на мнение, че България трябва да остане неутрална в конфликта между Русия и Украйна.

Това сочат данните от проучване на „Маркет линкс“, финансирано и реализирано съвместно с bTV сред 1029 пълнолетни българи в периода 22–29 март чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Срещу 67% за неутралитет са 16%, които смятат, че България трябва активно да подпомага Украйна, включително и с оръжия.

"През последния месец виждаме много сериозни турбулентни движения на нагласите на българите. Тази позиция на неутралитет изглежда в противоречие с нагласата ни, че нашето място е в ЕС и че трябва да разчитаме на НАТО", коментира в "Тази сутрин" социологът Добромир Живков.

„Българското общество е разделено на три големи сегмента. Имаме един, който продължава да симпатизира на Путин и продължава да оправдава агресията на Русия в Украйна. Средният сегмент, който е и най-голям, балансира между крайните сегменти. А крайният сегмент е на тези хора, които са със силно изявена проевропейска позиция“, обясни социологът.

Повечето от българите смятат, че ставаме свидетели на война, а не на специална операция.

Относно санкциите срещу Русия 41% смятат, че те са справедливи, но закъснели, докато 34%, че са крайно несправедливи.

Повечето анкетирани – 53%, смятат, че страната ни трябва да оказва помощ на украинските бежанци, включително и финансова. 30% са против, а 17% са неутрални.

Сигурност ли е НАТО за българите?

„Това е дълбокото противоречие в нашето общество. От една страна, искаме да бъдем неутрални, а от друга – когато се стигне до прекия избор да препотвърдим нашия геополитечски избор, се получава така, че виждаме ¾ от българите биха гласували „за“ оставане в ЕС, а 60% подкрепят оставането в НАТО, което е най-високият процент от години насам“, коментира социологът.

На въпроса „Как бихте гласували на референдум за оставане на България в НАТО и в ЕС?“ повечето отговарят, че е по добре да продължим членствата си в тях.