Социалдемократите печелят парламентарните избори в Германия с 25,7%. След тях са християндемократите, като разликата е само от 1,5%. Трето място заемат „Зелените“, следват либералите от Партията на свободните демократи, „Алтернатива за Германия“ остава на пета позиция.

В парламента влизат и „Левите“, макар, че те са с 4,9% - малко под 5-процентова бариера. Въпреки всичко те ще имат своите представители, защото имат директно избрани депутати.

Големият въпрос в момента е кой ще наследи поста на канцлера Ангела Меркел. Това зависи от преговорите, които започват. Възможностите са две - т.нар. коалиция „Светофар“ между социалдемократи, „Зелените“ и либерали или коалиция „Ямайка“, която е между християндемократи, либерали и „Зелените“.

Според резултатите не е изключена и трета възможност за коалиция между християндемократи и социалдемократи, каквото беше последното правителство и последните няколко кабинета на Меркел. Очакват се преговорите да продължат поне до пролетта.

Интересно е, че „Алтернатива за Германия“ - освен Саксония, традиционната ѝ крепост, крайнодесните печелят още една провинция – Тюрингия. В провинциите, в които бяха големите наводнения това лято, социалдемократите печелят повече гласове. В провинцията Северен Рейн-Вестфалия, където основен кандидат министър-председател беше християндемократът Армин Лашет, също печелят неговите противници от социалдемократите.

Избирателната активност беше сходна с предишните избори - около 77%. Голяма част от германците дадоха своя вот по пощата, една от причините за това е ситуацията с COVID-19.

В Берлин се образуваха големи опашки пред изборните секции поради няколко причини - сбъркани доставени бюлетини и маратон, в който са се включили част от жителите на града и което, блокира голяма част от града. Затова в Берлин изборният ден не е продължил до 18 ч., а докато е имало опашки от чакащи.