Ситуацията с малкия самолет Чесна-150, които българските ВВС са прехванали вчера вечерта край Свищов на 600 метра височина с МиГ-29, е комична. Самолетът е учебен и по правило се движи на тази височина, без да е длъжен да включва транспондер.

Това каза за bTV Антон Георгиев, собственикът на летище Бохот край Плевен, където е кацнал малкият самолет.

От Министерството на отбраната обявиха, че вчера вечерта малкият самолет е прехванат и приземен от българските ВВС, защото е навлязъл във въздушното ни пространство без полетен план и без включен код на транспондера. Заради това са задействани изтребители от базата ни в „Граф Игнатиево“.

По думите на собственика на летище Бохот самолетът е законно регистриран и не е с фалшиви номера. Машината е заключена в хангара на летището.

Илиян Иванов, пилот от летище Бохот, потвърди в ефира на bTV, че малкият самолет е учебен. По думите му машината е собственост на одобрена организация за обучение и е базиран постоянно в летището край Плевен.

Иванов също обяви, че от този тип самолети не се изисква да включват транспондер.

Според него случяат се преескпонира, защото ситуацията е чувствителна след случая със самолета нарушител от началото на юни. 

Гледайте повече във видеото!