Дупка с дълбочина няколко десетки метра застраши живота на мъж от Смолян. Тя се появи пред вратата на гараж в квартал „Устово“, когато Димитър Илиев се опитва да влезе в помещението и в последния момент вижда зейналата яма.

Новопоявилата се пещера вече е погълнала част от постройката. За щастие, няма пострадали. Имущество за 15 000 лева внезапно пропадна в отворила се под гаража на Димитър Илиев карстова пещера.

Пещерата е погълнала имущество за 15 000 лв.
Снимка: bTV

„Вътре пропадат керамична печка, пералня, три нови врати, прозорци, мотор-генератор“, обясни потърпевшият Димитър Илиев.

„Със сигурност в моята повече от 20-годишна практика това се случва за първи път под сграда“, каза Марин Господинов, който то е спелеолог и директор на Музей на родопския карст в Чепеларе.

Малко преди пещерата да погълне част от гаража Димитър и негови близки пренасяли багаж: "Направо сме късметлии всички. Трима души сме – аз, зет ми и големият ми внук – нямаше да ни намерят чисто и просто."

Пещерата под гаража на Димитър е дълбока повече от 20 метра.

"Видях една отворена голяма пропаст. Замерена беше с електронна рулетка. Обемът й е немалко – около 720 кубика.  Мисля, че беше височината около 23 метра. Ясно се вижда, че продължава надолу. Колко продължава – докато не се слезе, не може да се каже. Може да продължава и два метра и да спира. Може да продължава до дъното на полето, което е 70-80 метра“, обясни  Господинов.

Пещерата е погълнала имущество за 15 000 лв.
Снимка: bTV

В обследването на пещерата се включиха специалисти - с камера на ВиК.

"Не можем да си обясним. Трябва много обстойно обследване на целия район да се направи с гео-радари и с необходимата техника, която да кажат какви са  пластовете. Видяхте и на камерата се виждат пукнатини под самите пластове. Видяхме и бетонови отломки има вътре“, обясни инж. Мариана Цекова, зам. кмет на община Смолян.

"Входът на пещерата, който реално се е отворил, той е под входа на гаража, който се е спукал. Отделно има и термо-гравитационни  блокове, които във всеки един момент може да затрупат хората", заяви спелеологът Марин Господинов.

Пукнатини вече се виждат в основата на близкия склад.

Отворилата се пропаст се намира на 70 метра над пътния тунел на Околовръстното  на Смолян. Засега не е ясно дали пещерата е опасност за пътя и шофьорите.

„Абсолютно никакви индикации. Колегите от АПИ са правили пълни обследвания, трябваше досега да има някакви индикации. Най-малкото, което е, трябваше да започне да текат води, да има пропуквания“, заяви инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на община Смолян.

Община Смолян спешно моли държавата за помощ за извършване на прецизно обследване.