Собственици на гори скочиха срещу фирма, чиито работници почистват от растителност третокласен път край Мездра. Оказва се, че жертва на трионите стават и огромни дървета, които са частна собственост.

Фирмата е софийска. Възложено ѝ е да почисти третокласния път от Мездра до границата с Ботевград, който прилича на джунгла. Обрасъл, с намалена видимост и проходимост. А съвсем скоро ще започне да се използва интензивно заради стартиралото разширение на международното шосе Е79 в района.

Снимка: bTV

Край село Лютидол обаче едва не се стига до бой със собственици на гори в съседство.

„Проблемът е, щото не чистят пътя, а правят дърводобив, режат постоянно”, споделя Ивайло Петров, жител на с. Лютидол.

След няколкодневни спорове с работниците мъжът вика полиция и медии.

„Къде има тръни, тия го не режат, остават ще минем по пътя и ще видите, ще видите на какво разстояние режат дървета. Това е дъбова гора на 80-100 години. Сега тия дърва са в частна гора, натоварват дървата и заминават, а в същото време ние купуваме дърва по 70-80 лева кубика. Това дърво няма да падне никога, а тия като го отрежат, всичко ще се свлече на асфалта зимата и ще питат после защо има свлачища, ще видите какви орехи по на 50-70 години орехи”, обясни Ивайло Петров. 

Снимка: bTV

Отговорникът на фирмата отказва да се представи, не показва и документи – кой и каква работа му е възложил. Твърди, че хората сечта е в името на безопасността на шофьорите: „Преди две години на Петрохан пада дърво, човек случайно, както си кара автомобила, и му отсича предните два крака, кой е виновен. Не ме снимайте”.

Оказва се, че и джипиесите на горските не могат с точност да засекат спазва ли се линията на рязане и има ли излизане извън сервитута на пътя, но са категорични – сече се на око, което е против правилата.

Снимка: bTV

„Имат ли право частниците да се сърдят, имат право, ако е влезнал в имота му, няма право да влиза”, заяви Цонко Василев, Горско стопанство – Мездра.

„Горските в момента вдигат рамене, защото джипиесът им не бил точен, трябвало да дойде поддържащата фирма, да каже точно къде са границите”, каза Николай Поппетровски, адвокат на собствениците.
 

Снимка: bTV

Градусът на напрежението расте, а двете страни взаимно се обвиняват. Спорът предизвиква последваща проверка.

„Тука са тия четири дървета, ако се установи, че е горска територия, като дойде поддържащата фирма, наша работа е да съставим акт, наше задължение”, обясни Василев.

Снимка: bTV

Оказва, се че нарушения има. Безспорно е доказано, че фирмата е навлязла в частна гора и са съставени актове, а незаконно добитите дърва са върнати на собствениците, съобщиха от РДГ - Берковица. За подобно нарушение тя е санкционирана и друг път на друг обект. Потърпевшите се заканиха да съдят всички по веригата заради липсата на ред.