Снимка на младия български фоторепортер Христо Русев беше избрана сред най-добрите травъл фотографии за 2019 г. на Си Ен Ен. Фотосът е на историческия мост в босненския град Мостар.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко стана много случайно. Досега всичките ми пътешествия са били по работа. Тази година за първи път отидох на екскурзия. Приятелката ми ме накара да стана рано и да снимам моста”, разказа в „Тази сутрин” Христо Русев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е от типа снимки, които никога не бих пуснал, дори и във „Фейсбук”, защото не е моят тип фотография. Не мисля, че това е най-хубавата фотография, която съм правил. Нормална снимка, която е впечатлила някого”, каза още фотографът.

Харесва повече репортажна фотография. Най-емоционалното място за него досега са бежанските лагери в България по време на кризата през 2013-2015 г. Според него именно там прави и най-силните си снимки.

Снимка: btvnovinite.bg

Мечтае да снима истории, които да помагат на хората и които да предизвикват повече усмивки.

От януари 2018 г. 24-годишният Христо Русев е член на Асоциацията на европейските журналисти в България. Пътува и разказва фото истории от горещи точки на света.

Мостът Мостар в Босна и Херцеговина

Той се намира над река Неретва в старата част на град Мостар. Построен е през 1566 г. По време на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992 г. босненските сърби обстрелват моста и причиняват сериозни повреди.

Снимка: btvnovinite.bg

На 9 ноември 1993 г. сръбски танкове бомбардират моста и в края на месеца мостът е напълно разрушен. Той е съществувал цели 427 години. Свързвал мюслюманската част на града с християнската.

Снимка: btvnovinite.bg

През 1997 г., с подкрепата на много организации, започва да се строи наново по оригиналните му размери. На 24 юли 2004 г. беше открит от принца на Уелс –  принц Чарлз. През 2005 г. мостът, заедно със старата част на града, бяха добавени в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.