„Софийска вода” се самосезира по случая с абсурдно високи сметки за вода на блок в столичния квартал „Красно село”. Някои от жителите на блока бяха получили изравнителни сметки на стойност над 3000 лева.

Над 30 хиляди кубика се оказва потреблението на блок 200. Хората недоумяват къде може да е изтекло такова количество вода, преминало през общия водомер.

Според тях става въпрос за техническа грешка. Първите две проверки на „Софийска вода” обаче не показват отклонение във водомерите.

Домоуправителят на един от двата входа разказа, че сметката за вода в неговия апартамент e 3400 лв. Средно на месец плащам около 50 лв., обясни той.

Най-висока сметка получава Павлин Стаменков – 4261 лева, при положение че водомерът му показва месечно потребление около 60 лева.

„Служителите там, като им е излязла такава сметка изравнителна, не за промишлено производство, а за апартамент, не им ли е направило впечатление”, чуди се той.

Как тези 30 хиляди тона могат да минат през водопроводната мрежа на ВиК  без да има някаква огромна авария с размерите на езеро „Клептуза” и тука нали всичко да е залято, споделя и жена, която живее в блока.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Софийска вода” коментираха, че подобно потребление е прецедент, засега обаче уредите не показват отклонения. Жителите на блока ще бъдат компенсирани с анулиране на сметките от началото на годината.

Инж. Валентин Милушев, директор на Дирекция „Управление на мрежата” в „Софийска вода”, заяви, че първите проверки не са установили теч или нерегламентирано потребление.

„Сметките на клиентите ще бъдат анулирани от началото на годината, тъй като очевидно проблемът не е в потреблението или в някакви проблеми на вътрешната мрежа. Остава ние вътрешно да продължим с проверката, за да видим какво точно е причинило тези големи сметки”, допълни той.

„Случаят е абсурден, но e много показателен”, коментира в студиото на bTV омбудсманът Мая Манолова.

„Това е картинката, която се случва ежемесечно в почти всяка сграда етажна собственост. И при такива колосални сметки от по няколко хиляди лева на апартамент, който обикновено плаща между 20 и 60 лв., столичната „Софийска вода” е реагирала по процедура. Порочният кръг е в наличието на общ водомер, върху кой живущите в етажната собственост нямат контрол”, допълни тя.  

Наредба, която трябва да бъде приета до края на годината, предвижда при смяна на водомери да слагаме задължително такива с дисанционно отчитане.