Лекарска грешка е причината за смъртта на родилка и бебето ѝ в Благоевград. Това сочи съдебно-медицинската експертиза. Трагедията се случи по време на планирано секцио на 17 юни.

От лечебното заведение обясниха за bTV, че 31-годишната Евгения Крумкова е изкарала COVID-19. Била е наблюдавана от същия екип в същото отделение, а след това е изписана. Когато отива да ражда ѝ е поставена пълна упойка, но нещо се е объркало, това е решила Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Медицинският одит е категоричен, че грешка при интубирането е непосредствената причина за смъртта младата жена. Тя е била интубиррана неуспешно два пъти. Аутопсията показва, че тръбата не е била поставена правилно и е поставена в хранопровода.

„Съдебно-медицинската експертиза доказва, че пряка причина за смъртта на родилката е проблеми при интубацията, които са довели до лошия край. Трудно ми е да коментирам, затова и се провежда това разследване, за да докаже, ако има вина, каква е тя. Най-вероятно, да. Не бих го нарекъл грешка, професията ни е трудна понякога. Просто за секунда, разсейвайки се, лекарят може да причини това, което се случи, за съжаление“, коментира Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Съпругът на Евгения ще съди болницата.

"Отиде на планирано секцио и така и не се върна. Това е второ раждане от същия екип. Сутринта я настаниха и на обяд ѝ направиха операцията. Прекара много лек COVID-19 в същото отделение, под наблюдението на същите договори", разказа той пред bTV през юни.