Взрив на цистерна в завод за смазочни масла в Русе вчера отне живота на 50-годишен мъж и изправи града пред страх от замърсяване на въздуха. От прокуратурата вчера стана ясно, че вероятната причина за злополуката е неспазване на условията за безопасен труд, но разследването продължава. 

„В рамките на минути имаше реакция. Първо са отреагирали колегите от фирмата, след това и пожарният автомобил. Огънят е овладян, няма замърсяване на въздуха. Мисля, че напрежението спадна за не повече от час. Починалият е дългогодишен служител на фирмата. Най-тъжното при този инцидент не е нито замърсяване на въздуха, нито стопански щети, колкото смъртта на човека“ каза Пенчо Милков, кмет община Русе. 

По думите на кмета цистерната е била пълнена с минерално масло, което не се е възпламенило и не е било причина за взрива. То е изтекло от цистерната и е отишло в специалната канализация.

След взрива на цистерна в Русе, хората се притесняват от замърсяване
Снимка: bTV

Инцидентът създаде в част от жителите на Русе страх от замърсяване на околната среда.

„Към този момент и към вчера нямаме данни да има превишение, станцията е много наблизо. Хубавото е, че вятърът в момента на инцидента е бил северозападен, т.е. димните газове са се изнесли извън града. Станциите са отчели повишаване на нивата, които са основно за горивен процес, но няма превишение на нормите, заложени в нашето законодателство. Маслата се водят опасни за околната среда, но предвид, че има съоръжения, които да ги съберат, не са допуснали да влязат в канализация. Извършвана е комплексна проверка“, каза инж. Христо Милков от РИОСВ-Русе.

По думите му е добре, че по инсталацията няма щети, тъй като замърсяването би било по-сериозно.