Камилата Рамзес, на която беше извършена операция заотстраняване на тумор, вече е добре. Предстои да бъде изписана от ветеринарната клиника на Тракийския университет в Стара Загора и да тръгне на турне заедно с брат си Зевс. 

Уникалната операция на цирковата камила е направена в университета от екип от ветеринарни хирурзи и анестезиолози. Те отстраняват туморно образувание от устната кухина на 16-годишната камила Рамзес. 

Камилата вече може да хапва любимите си ябълки и моркови. 

Рамзес и брат му Зевс са собственост на частни стопани, които забелязват, че едната камила има проблеми с храненето и не е могла да приема груби фуражи. Те са потърсили специализирана ветеринарна помощ, обясни Доц. Пламен Георгиев – зам.-декан на ветеринарния факултет на Тракийския университет. 

Миналата седмица двойката е докарана в Стара Загора и са прегледани. Открит е проблема и е извършена операция, която продължава около 3 часа. Отстранен е тумор, разположен дълбоко в глътката.

След операцията е имало един – два рискови дни, но камилата вече е добре. На отстранения тумор се прави хистологично изследване.