Свлачище между Балчик и „Албена“ затрупа двама души, заведение, каравани и коли във вторник. Мъж и жена бяха извадени от спасители и са в болница, без опасност за живота. Заведението е било без посетители, защото в момента е отваряло.

Въпреки че снощи алеята беше отворена, за да може автомобилите, които останаха блокирани заради свлачището, да бъдат изведени, днес отново пътят е затворен. Припомняме, че заради активното от години свлачище движението на автомобили по алеята между „Албена“ и Балчик е забранено.

„Това, което видях към 10:30 ч. е пукане на дървена маса. Видях как две огромни дървета се свличат, обръщат си корените и след това цялата земна маса тръгна по склона към плажната ивица“, обясни очевидецът Илиян Иванов.

Той и още няколко души се втурват към затрупаното заведение, където намират собственика му.

„За щастие, точно по това време е разтоварвал стока и автомобилът му прави един вид заслон“, добави очевидецът.

Веднага се обаждат на 112.

„Може би най-критичният момент беше изваждането на жената, която беше затисната със строителни материали и бяла техника“, обясни директорът на „Пожарна безопасност“ – Добрич комисар Дарин Димитров.

Заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров обясни, че най-вероятната причина за свлачището са плитки подпочвени води. Обикновено те предизвикват такива процеси.

„Има измерване през 2020 г., което показва по-високи нива на тези води. МРРБ изработва предпроектно проучване“, добави той.

Пострадалата жена бе оперирана вчера, предстои ѝ дълъг период на възстановяване. Мъжът е с по-леки наранявания, днес и на не него му предстои операция. И двамата са без опасност за живота.