Редица ТЕЦ-ове у нас станаха обект на проверка, след като Върховната административна прокуратура възложи на екоминистъра Емил Димитров незабавно да инспектира за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС.

Сред централите са „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“, като и ТЕЦ „Перник“. Ще се проверяват издадените разрешителни и как се обезвреждат и оползотворяват отпадъците.

Вчера в „Бобов дол“ пристигна главният прокурор Иван Гешев, както и министъра на околната среда. Беше проведена среща с местната управа.

Иван Гешев заяви, че ТЕЦ-ът е горял боклук, смесен с въглища. Освен това е изтекло разрешителното да гори друго освен въглища.

За „Тази сутрин“ кметът на община Бобов дол Елза Величкова заяви, че е доволна от вчерашната среща, защото се е видяло, че държавата не стои настрана от проблемите на хората.

„В общината сме обнадеждени. И главния прокурор, и екоминистърът обещаха да се заемат с всички проблеми в района – преминаването на тежкотоварните камиони, горенето на боклуците в централата и водата в яз. „Дяково“, обясни Величкова.

Жители на съседни села признават, че всекидневно дишат лошия въздух и се надяват проблема да се реши. По думите им вчерашната среща е била ползотворна за всички и смятат, че е дошло времето държавата да си каже „тежката дума“.

От ТЕЦ „Бобов дол“ са категорични, че работят според законодателството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!