Щастлива е развръзка за българското семейство в Германия, на което беше отнето 7-месечното бебе. Детето е вкъщи при родителите си, а съмненията, че с него е злоупотребявано, бяха отхвърлени от съда в германския град Винзен.

„Справедливостта възтържествува. Щастливи сме много!“, разкри майката Мирена Славова в ефира на bTV.  

В края на декември миналата година семейство Славови претърпяват катастрофа в Унгария. Семейството бърза да се прибере Германия със самолет. Бебето им получава кръвоизлив в главата, но германските лекари сезират социалните служби – съмненията са, че детето е жертва на родителска небрежност. На 9 януари момиченцето е изведено от семейството и е настанено в приемно семейство.

Мирена бе разделена от детето си близо месец, през който го е виждала само няколко пъти в присъствието на представители на социалните служби.

„Записваха всичко. Наблюдаваха дали сме опасни за нея“, разказва Мирена, която не знае дали техните записки са спомогнали за решението на съда.

„В крайна сметка съд няма. Делото е прекратено“, казва майката.

Престоят в приемно семейство се е отразил на млаката Катерина. „Тя е наплашена Трябва постоянно да ме вижда, да ме усеща, не може да спи без мен. Ще ѝ трябва време да се успокои“, споделя Мирена.

„Трябваше първо да ни проверят като родители, а след това предприемат мерки“, коментира тя действията на германските власти.

Най-вероятно е имало „презастраховане" от страна на властите и лекарите. „След като получихме доклада за катастрофата от унгарския полицай, въобще не го погледнаха, защото бяха убедени, че лъжем и не е имало катастрофа. Те се опираха на стария си опит и мислеха, че сме я раздрусали“, казва Мирена. 

Тя смята, че роял в случая може да е изиграла и езиковата бариера, защото тя не знае немски и е говорела на английски, така че е много вероятно да не са я разбрали.