Преди седмица ви показахме сливенското село Градец, в което от 4000 жители срещу COVID-19 е ваксиниран само кметът. В селото вече има смъртни случаи, сред които родилка и новородените ѝ близнаци, но въпреки това хората отричаха заразата.

Каква е ситуацията сега, знаят ли в Градец за зеления сертификат?

От началото на пандемията над 4000 души в Градец отхвърлят ваксинирането и не вярват в заразата. Така в пика на втората вълна се налага полиция и жандармерия да осигуряват спазването на мерките.

Кметът Веселин Урумов ни посреща в центъра с новината, че след репортаж по bTV има първи желаещи за ваксиниране.

„Благодарение на вас хората получават някаква информираност и се получава тази масовост, защото ако не бяхте дошли и вие, аз правих, но след показването по националните телевизии, се получава ефект“, казва Урумов.

Казва, че е изненадан от ефекта – масово се носят маски и хората са започнали да си поставят ваксини.

Николинка е дошла да говори с кмета къде да се ваксинират тя и семейството ѝ. Не се притеснява и затова успяла да убеди и близките си.

„Никъде няма да ходите, аз ви осигурявам в селото да си направите ваксината“, обяснява кметът.

Изискването за зелен сертификат ражда нови бисери сред местните, които масово не са чували за задължителния документ. Казват, че нямат нужда от ваксина, защото са билкари и са здрави.

В другия край на селото картината рязко се променя. Хората са предпазливи, а заради страха от болестта местният бизнес е пред фалит.

„Страх ги е и не излизат хората вече, ей така е празно. Страх ги е“, каза Еленка Христова, която работи в един от магазините.

Първите 15 имена за ваксиниране от Градец вече са в списъците на РЗИ, а мобилен екип ще имунизира в центъра на селото.

„В понеделник ще получа информация кога ще дойдат, за да ваксинират на място желаещите. Плюс това са обявили, че ще дойдат с повече ваксини, за да имат възможност да реагират ако има повече хора за ваксинация“, обяснява Урумов.

Записването за ваксини продължава дори в почивните дни.