Градският стадион в Костенец се разпада. За това ни сигнализираха зрители. Въпреки, че съоръжението е ремонтирано с европейски пари преди няколко години, сега то е в окаяно състояние. 

През есента на 2014 г. първата копка за над 5 милиона лева е направена. 3 години след ремонта, Стадион "Бенковски" изглежда все по-зле.

Прилежащите помещения към стадиона по-скоро приличат на кибритени кутийки, отколкото на масивни сгради. Всички са направени от гипсокартон.

Снимка: btvnovinite.bg

Помощният терен вече е с разлепена настилка, а изолацията и самата козирка се свличат. Освен да изпълнява функцията си на козирка, фасадата се ползва и за кошче. Старата лекоатлетическа писта е премахната за сметка на ... стена.

Доста често хората от града се шегуват, че това е затворът на Костенец. Теренът ползва местният отбор "Бенковски". Има и два 2 клуба по лека атлетика. 

Пистата е покрита с насипния вариант на тартана. Големи парчета от конструкцията висят точно над трибуните. Дъждът в комбинация с евтиния материал ще допринесат за срутване на самата козирка, смятат местните хора.

Само на 10 километра от Костенец, за същите пари е изграден цял спортен комплекс.

Снимка: btvnovinite.bg

Гордостта на Долна баня, освен с футболен терен, разполага с няколко корта, басейн, фитнес на открито и писта, но цяла.

Стадионът в Костенец е с 10-годишна гаранция, а фирмите изпълнители ЕТ "Металик-Иван Михайлов" и "Хитбилдинг" ЕООД, трябва да го поддържат.

„Трудно ни е да влезем в комуникация с тях и най-спешните проблеми ги отстранява общината сама. В момента подготвяме едни искове към фирмата изпълнител. Подготвили сме сметки в размер на 109 000 лева ”, обясни Анета Кирова - началник отдел "Проекти на Европейския съюз", в община Костенец.

От проектантската фирма, дала идейния проект отказаха коментар. Потърсихме и фирма ЕТ "Металик-Иван Михайлов", но не открихме никой.

Другият представител в консорциума - "Хитбилдинг", е със седалище в София. На официално посочения адрес обаче фирма с такова име няма. Регистърът за обществени поръчки показва, че досега тя има общо 52 договора на стойност малко над 48 милиона лева отпуснати от Европа. 

„Тук не може да се тренира, защото е опасно. Самата писта я няма, върху цимента е сложена посявка. Това не е писта, а ограждение на стадиона. Имаше сгурова писта, преди години тук създадохме световна шампионка”, отбелязва Георги Димитров – треньор по лека атлетика.   

По думите му децата тренират в училището или около училището. Сега това е едно футболно игрище, не е стадион, посочва още треньорът. 

Стадионът е преминал последователно проверки от ДНСК, общинска служба "Строителен контрол" и Държавен фонд "Земеделие".

Димитър Димитров от Държавен фонд "Земеделие", твърди, че стадионът е проверен от технически инспекторат, установени са нередности и общината е санкционирана.

"Въз основа на тази проверка е санкционирана общината, като бенефициент на 240 хиляди лева по проекта. През 2016 г. сме санкционирали повторно общината", обясни Димитър Димитров. 

От община Костенец съобщиха, че ще заведат дела срещу фирмата изпълнител.