След разследването на bTV за незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“ ВАП разпореди на служебните министри на земеделието, на околната среда, на регионалното развитие, както и на Столична община да бъде извършена проверка.

Контролните органи трябва да установят има ли нерегламентирано изсичане на дървета и незаконно строителство в чашката на язовира, както и да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки, с цел защита сигурността на населението.

А това, което установи bTV по време на своето разследване е, че собствениците на земи в тази зона си споделят информация за вратички в закона, чрез които могат да си построят къщи

Булдозери и тежки камиони само на метри от водата в язовир „Искър“. Доскоро един и същи човек разполага с 30 декара в местността. Разделя ги на поземлени имоти от по два декара.

С бърза справка в кадастъра се вижда, че земите са земеделски и се водят пасища. Представихме се за клиенти, търсещи земя.

„Може да си направите и железобетон. По принцип железобетон е забранено навсякъде в чашката на язовира, но те си направиха такива дървени къщи и отвътре си направиха железобетон“, споделя продавачът.

Отиваме да видим парцелите. Показват ни вече закупените.

„Сече се без проблеми. Има "санитарна сеч". Взимате един човек, който маркира, каквото му кажете. Плащат му се едни 200 лева, за които маркира боровете и ги изсичате. Ако нещо се закучи аман-заман се сипва малко нафта в бора и той пада“, разказва човекът.

На метри от водата има и двуетажна постройка. За отходните води също има решение. Правят се каптажи, а водата с фекалиите прониква в питейната вода на София.

Според справка с район "Панчарево" общо шест от имотите попадат в чашката на язовира. Включително и този, който е разоран.

От район "Панчарево" са завършили проверка на място. Съставени са общо 3 акта - за незаконна изкопна дейност и за изсичане на дървесна маса. Забранено е и работата да продължи.

Въпреки това, повторна проверка дни по-късно установява, че строителните дейности продължават и на мястото вече има изникнало дървено скеле.

Сезираха се още три министерства по случая.

Снимка: btvnovinite.bg

„Въпреки че има два съставени акта, там отново се строи, което означава, че собствениците  знаят, че там е незаконно да се строи. Не видях морал от страна на собствениците“, казва журналистът на bTV Емил Митев.

bTV очаква отговор и представители на институциите, след като извършат своите проверки по надлежен ред.