След трагичния инцидент с 16-годишното момче в София, което загина от токов удар на булевард "Иван Гешов", от Столична община започнаха масирана акция. Тя е срещу незаконните павилиони. Всички такива търговски обекти около мястото на произшествието не работят. 

Част от търговците обаче се оплакват, че правата им са нарушени. Един от тях е Константин Кнежевич, който има договор с общината и всички необходими документи за своя павилион. Търговецът разказва, че дори има две геодезични скици за своя обект.

Снимка: btvnovinite.bg

„По първоначална скица трябва да се намирам с 33 метра по-надолу, но там има изградена тревна площ, за която се оказва, че никой не е уведомил общината. Съответно не мога да бъда поставен там. Община Триадица изгражда втора схема, правя втора геодезия и съм поставен на това място. Но онзи ден пристига уведомление, че съм незаконен и трябва да бъда премахнат. Мотивът е, че трябва да съм на първото място, което е невъзможно и незаконно“, казва Кнежевич.

Снимка: btvnovinite.bg

Търговецът обяснява, че работи на това място две години и никой не му е казал, че е незаконен и пита как през това време общината е взимала наем от него.

„Трябваше два пъти да пускаме документи, да правим геодезия заради това преместване, а това струва средства“, казва Кнежевич.

Снимка: btvnovinite.bg

Той е повикал геодезисти, които установяват незаконно строителство.

„Това е трасирано в действащата регулация. Установено е при замерване, че велоалеята влиза в парцела на болница. Показали сме и имотната граница по действащата кадастрална карта. Павилионът е на територията на болницата. Показали сме на място докъде стига границата на имота“, казва един от геодезистите.

Според него общината няма право в този случай да премахва обекта, защото той не е на нейна територия.

Представители на общината бяха поканени от bTV да участват в „Тази сутрин“ заедно със засегнатите търговци, но те не се отзоваха и казаха, че обектите са незаконни.

Според друг засегнат търговец проблемът не е в малката община „Триадица“, а в Столична община и главния архитект.

Снимка: btvnovinite.bg

„Над 1000 души са в подобна ситуация. Ние ще организираме протест, това е най-лесно, но целта е истината да излезе наяве. Искаме истината. Защо казват, че сме незаконни като имаме всички документи и те ни поставиха тук. Обидно е. Изкарват ни престъпници“, казва той.

Кнежевич е категоричен, че ще си търси правата и в съда, защото е инвестирал пари и време в своя обект.