80% от лекарите в болницата във Велики Преслав масово подават заявления за напускане, след като стана ясно, че в лечебното заведение ще бъдат настанени пациенти с COVID-19. Според тях няма нужните условия за лекуване на болни с коронавирус.

„Вече всички болни с COVID-19 бяха транспортирани към Комплексния онкологичен център в ранния следобед тази сряда“, съобщи д-р Йошинка Ненчева, управител на МБАЛ-Велики Преслав.

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки това все още не са изтеглени молбите на лекарите за напускане на болницата и тя ще проведе индивидуални разговори с медиците по този въпрос.

Д-р Ирина Радева е един от лекарите, подал молба за напускане на болницата след близо 50 години стаж в лечебното заведение. Категорична е, че няма да я изтегли.

„Възрастта ми не ми позволява да бъда на ниво и съм в рисковата група“, обяснява д-р Радева.

Снимка: btvnovinite.bg

По нейните думи оттеглянето ѝ не е бягане от отговорност за пациентите в тази кризисна ситуация, защото тя и съпругът ѝ д-р Радев са единствените, които са се върнали да ги лекуват.

Откритата през 1969 г. болница обслужва не само община Велики Преслав, но и Върбица. Въпреки това нейното бъдеще често се поставя на карта.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на община Велики Преслав Янко Йорданов е категоричен, че ще бъде направено всичко възможно да бъде запазено лечебното заведение предвид застаряването на населението и лошите транспортни връзки в региона.

Вижте повече във видеото!