Деца на две и четири години пострадаха при пожар в апартамент в Монтана, в който според първоначалната информация били оставени сами.

Пожарът е избухнал около 9:30 часа в четвъртък. Майката на децата обяснила, че е излязла за малко навън, но всичко се случило за секунди.

Тя има общо четири деца, две от които били на детска ясла в момента на инцидента.

По думите на началника на отдел „Закрила на детето“ Светлин Георгиев майката е била в шок.

„Най-важното е, че децата са добре, извън опасност. Били са обгазени, но вече се хранят, дишат спокойно и няма риск за техния живот“, обясни той.

Георгиев каза още, че през януари се наложило да работят със семейството на двете пострадали деца след сигнал за конфликт между родителите.

Снимка: bTV

„Тогава се дадоха препоръки за подобряване на хигиената в жилището, в което живеят. Откликват, почистват, но в края на месеца майката заедно с децата заминава за Кърджали при свои приятели“, каза още той.

„Тогава по компетентност сезирахме колегите да проследят случая. От докладите е видно, че тя е полагала добри грижи за тях. Но през месец май получаваме информация, че отново се е върнала с четирите си деца в Монтана, но този път в жилището на нейната майка. Отново започнахме проследяване на случая. Насочихме майката за оказване на подкрепа с цел повишаване на нейния родителски капацитет“, допълни началникът.

Снимка: bTV

По думите му децата няма да останат на улицата, въпреки че жилището им е напълно унищожено от пламъците.

„Свързахме се с разширеното семейство – с бащата на децата, бабата по бащина линия, която пое грижата за другите две деца, които са били на ясла. Другите членове на разширения семеен кръг също поемат ангажимента да подкрепят майката. Ние също ще продължим работа със семейството. Децата има къде да живеят“, заяви Георгиев.